Leishmania

Een chronische ziekte die veroorzaakt wordt door de parasiet Canine Leishmaniose. De hond kan een besmetting oplopen door de beet van een zandvlieg, wanneer deze zandvlieg de parasiet Canine Leishmaniose met zich meedraagt. De zandvlieg is actief van april tot november en komt voor in warme gebieden met humusrijke grond.

 

Het verloop

Na besmetting kapselt de parasiet zich in in de organen, dit kan in de milt en lever, of in het beenmerg of de lymfeklieren. De hond hoeft niet gelijk ziekteverschijnselen te vertonen, dit komt omdat de parasiet niet perse direct actief is. Het kan soms wel maanden tot jaren duren voordat de parasiet actief wordt, pas dan vertoont het dier ziekteverschijnselen.

 

De ziektevershijnselen kunnen heel verschillend zijn, hierdoor komt het dat er soms pas in een laat stadium Leishmania ontdekt wordt. Wanneer je de dierenarts bezoekt, informeer hem dat over de geschiedenis van de hond en vertel hem dat de hond uit een MIddelands Zeegebied komt. Om blijvende schade te voorkomen, is juiste en tijdige behandeling belangrijk.

De symptomen van Leishmania

Uiterlijke symptomen

Schilferige huid

Kaalheid

Korsten aan de neus, oren en voetzooltjes

Afwijkende groei van de nagels

Neusbloedingen

Geïrriteerde huid

Bleke slijmvliezen

Blauwe plekken

Symptomen aan het gedrag en de gezondheid van de hond:

Geleidelijk toenemende lusteloosheid

Gewichtsverlies

Koorts

Gewrichtsaandoeningen en bewegingsproblemen

Overige symptomen

Vergrote lymfeknopen

Vergrote lever en/of milt

Braken en diarree

Nierfalen

Hoe stelt de dierenarts de diagnose

Leishmania is een lastig te herkennen ziekte, twijfel je, vraag dan een bloedtest aan bij je dierenarts, geef hierbij aan de je de hond hebt geadopteerd uit een Middelands Zeegebied. Ook bij vage klachten is het raadzaam om een bloedtest af te nemen.

 

De behandeling van Leishmania

Snel beginnen met behandelen is na het vaststellen van Leishmania zeer belangrijk om blijvende schade te voorkomen. De behandeling wordt afgestemd op de hond en de ernst van de ziekte. De dierenarts zal in veel gevallen een extra bloedonderzoek doen om nier- en leverfuncties te onderzoeken, om zo een passende behandeling op te kunnen stellen.

 

Na behandeling kan het zijn dat de hond nog medicatie nodig heeft. Sommige honden kunnen na behandeling verder zonder medicatie, andere zullen de medicatie levenslang nodig hebben.

 

Vraag je dierenarts om één- of tweemaal per jaar een uitgebreid bloedonderzoek uit te voeren om jezelf ervan te verzekeren dat de Leishmania niet weer actief is.

Het leven van de hond na Leishmania

Leishmania is een chronische ziekte en kan daarom altijd weer opspelen. De klachten kunnen volledig verdwijnen na behandeling, waarna vervolgens met medicatie de ziekte onder controle wordt gehouden.

 

De ziekteverschijnselen kunnen na verloop van tijd weer verschijnen. Een gezonde levenstijl aangevuld met de juiste medicatie, kan ervoor zorgen dat je hond zonder verdere problemen gewoon oud kan worden.

 

Alle feiten nog even op een rij:

Leishmania is niet overdraagbaar van hond op hond, hond op dier of hond op mens

In Nederland is de zandvlieg niet actief

Het kan wel 3 maanden tot 7 jaar duren voordat de ziekte zich openbaart

Besmetting wordt vastgesteld door bloedonderzoek

Leishmania is een chronische ziekte waardoor de hond hier nooit van geneest